Einde Zwitsers bankgeheim een feit …?

De Nederlandse Belastingdienst heeft onlangs een groepsverzoek gericht aan de Zwitserse Belastingdienst, om gegevens te ontvangen van Nederlanders die in de periode 2013 en 2014 een bankrekening aan hebben gehouden bij de UBS Bank.

Aangezien de Zwitserse Belastingdienst heeft ingestemd met het verzoek, zullen de gegevens van (voormalige) rekeninghouders van de UBS Bank naar verwachting binnen afzienbare tijd worden verstrekt aan de Nederlandse Belastingdienst. Waarschijnlijk volgt eenzelfde verzoek voor de Zwitserse banken Credit Suisse, Julius Bär en Sarasin. Wij verwijzen naar een recente publicatie van De Telegraaf, waarin mr. Mark Hendriks wordt geciteerd:

De Telegraaf: Zwitsers bankgeheim op helling door Nederlandse fiscus

Wij betwijfelen of het is toegestaan wat de Belastingdienst nu doet. De actie van de fiscus heeft veel weg van een 'fishing expedition'. Volgens ons is het nog steeds mogelijk gebruik te maken van de inkeerregeling waarbij geen of minder boetes worden opgelegd. De Hoge Raad heeft bepaald dat het gebruikmaken van die regeling nog kan, zo lang nog niet objectief vaststaat dat de Belastingdienst een specifiek persoon op het spoor is. Dat is nog niet het geval. Haast is wel geboden!

  • 12-11-2015
  • De telegraaf