Column Paul de Kerf: Gloednieuw kantoor Amsterdam en fiscus tart bankgeheim

De zomer is voorbij. De accu is opgeladen. We zijn weer volop aan de slag om onze kennis nog meer waarde voor u te geven. Lees over ons gloednieuwe kantoor in Amsterdam en recente juridische ontwikkelingen rond de drie F-en: fiscaliteit, fraude & faillissement.

Gloednieuwe vestiging in Amsterdam

Stilstand is achteruitgang. Wij gaan vooruit. We waren op fiscaal gebied al de grootste in Oost-Nederland. Sinds 15 september 2015 beschikken we ook over een volledig operationeel kantoor op de Sumatrakade 615 in Amsterdam. Met schitterend uitzicht op het IJ: East meets West! Daardoor kunnen wij cliënten uit alle streken van het land bedienen.

We heten u uiteraard van harte welkom op deze fantastische locatie. Voor Amsterdam geldt ons adagium ‘hoofdstedelijke kwaliteit tegen perifere tarieven’. Deze laten wij ongewijzigd. Dick is onze Amsterdamse vestigingsmanager.

Belangrijke ontwikkelingen: UBS Bank

De kracht van ons kantoor ligt besloten in de 3 F-en: fiscaliteit, fraude en faillissement. We zijn een van de zeldzame Nederlandse kantoren die deze specialismen onder één dak heeft. Kruisbestuiving in optima forma, vooral omdat ieder van ons werkzaamheden voor meerdere vakgebieden verricht.

Graag besteed ik aandacht aan de belangrijke ontwikkelingen op het gebied van de ‘buitenlandse spaarders’. Een onderwerp met fiscale en strafrechtelijke aspecten. De Nederlandse fiscus heeft de UBS Bank in Zwitserland verzocht om informatie over Nederlandse rekeninghouders (zie onder meer De Telegraaf). De fiscus laat naar verluidt eenzelfde verzoek naar twee andere Zwitserse banken uitgaan. Bij succes zal het daarbij niet blijven. Volgens de fiscus is de tijd van coulance voorbij en riskeren rekeninghouders voortaan boetes van 300% over het niet in Nederland aangegeven vermogen.

Wij betwijfelen of het is toegestaan wat de Belastingdienst nu doet. De actie van de fiscus heeft veel weg van een 'fishing expedition'. Het is weliswaar vijf voor twaalf geweest, maar volgens ons is het nog steeds mogelijk gebruik te maken van de inkeerregeling waarbij geen of minder boetes worden opgelegd. De Hoge Raad heeft bepaald dat het gebruikmaken van die regeling nog kan, zo lang nog niet objectief vast staat dat de Belastingdienst een specifiek persoon op het spoor is. Dat is nog niet het geval. Haast lijkt wel geboden!

Trots op ons team

Samen met mijn mede-partners Mark Hendriks en Dick Barmentlo hebben we een uitmuntend team waar we terecht trots op zijn. Dagelijks werken we aan verdere uitbouw van kwaliteit en kennis. Dit kenmerkt onze praktijk. Streng als het moet, oplossingsgericht als het kan. Het belang van de cliënt staat daarbij altijd voorop. Gebrek aan realiteitszin is ons vreemd. Ieder dossier kent een grotere dynamiek dan het juridische verhaal alleen. Aansprakelijkheden, emoties, financiële en sociale aspecten, we wegen ze allemaal mee. Wat vervolgens moet, dat moet.

Contact

Wilt u graag kennis maken met onze praktijk, schroom dan niet contact met ons te zoeken.

  • 01-10-2015