FIOD-inval

Een FIOD-inval is veelal intimiderend en zelden zachtzinnig. Het gebeurt vaak onverwachts waarbij ze opeens bij je op de stoep staan. De FIOD neemt spullen in beslag, zoals administratiepapieren en computers. Ook horen ze uw medewerkers uit. Het is begrijpelijk dat de schrik er daardoor goed in zit. Een goede begeleiding hierin is daarom erg belangrijk zodat u weet wat uw rechten en plichten zijn.

FIOD onderzoek: wat zijn mijn rechten en plichten?

Het is begrijpelijk dat u niet weet wat wel of niet mag. De meeste mensen worden overrompeld door een FIOD onderzoek en gaan daardoor spontaan meewerken. We snappen deze menselijke reactie maar dit is niet altijd handig. Ben je namelijk wel verplicht om mee te werken?

Het is goed om tijdens een huiszoeking uw rechten en plichten te kennen. Sommige dingen moet je laten gebeuren maar je hoeft niet aan alles mee te werken. Het is belangrijk dat er niet meer verstrekt wordt dan noodzakelijk, zowel in uw administratie als in verklaringen. De regel geldt: Eenmaal verstrekt, blijft verstrekt. Verklaringen kunnen vervolgens niet meer worden teruggenomen. Daarom is het belangrijk om een advocaat te bellen.

Adviseurs moeten zich realiseren dat ze niet te gemakkelijk moeten meewerken. De adviseur heeft een juridische aansprakelijkheid tegenover de cliënt die verdacht is. Te spontaan meewerken kan leiden tot een belangenverstrengeling. Wij bewaken dit in een FIOD- onderzoek.

 

“Wij geloven en staan voor een Fair Trial. Iedere keer opnieuw. Want een eerlijk proces is een grondrecht, voor een ieder en ongeacht de situatie. Hoe kunnen wij u helpen?”

 

FIOD advocaat: laat u leiden door een specialist

Wanneer u verdachte bent in een FIOD onderzoek telt elk snippertje informatie mee. Dit omdat de sancties zwaar zijn en er dus veel te verliezen valt, maar daarentegen ook veel te winnen valt. Wij bieden gelijk telefonische bijstand en komen desgewenst langs om de eerste contacten met de politie, OM en de FIOD te begeleiden.

FIOD-inval: wat te doen?

Verstrek zo min mogelijk informatie en bel ons. Dit kan elke dag op 085 006 2222. Eenmaal verstrekt, blijft verstrekt. Wij geven direct telefonisch advies waarnaar wij snel ter plaatse zullen arriveren.

9 tips bij een FIOD-inval

Hier leest u 9 tips die u kunt doen wanneer er een onverwachte FIOD-inval plaatsvindt binnen uw bedrijf:

  1. Ontvang de opsporingsambtenaren niet alleen, zorg altijd voor een getuige;
  2. Vraag om meer informatie: naam, functie en legitimatie van opsporingsambtenaar en de reden en grondslag van het bezoek. Noteer deze gegevens;
  3. Beperk u in uw antwoorden alleen met feiten die uit eigen wetenschap of waarneming bekend zijn;
  4. Eenmaal verstrekt, blijft verstrekt. Verklaringen kunnen niet worden teruggenomen;
  5. Wordt u verdacht van een fiscaal misdrijf of bent u informatie plichtige? Vraag helderheid omtrent uw situatie;
  6. Opsporingsambtenaren mogen zoekend rondkijken maar niet stelselmatig en gericht zoeken. Ook mogen ze zonder toestemming van de officier van justitie of rechter-commissaris geen kasten en/of archieven forceren;
  7. Leg goed vast wat u afgeeft, maak kopieën van de inbeslaggenomen stukken en/of documenten en verzoek om een proces-verbaal van inbeslagneming;
  8. Onderteken het proces-verbaal alleen als deze juist én volledig is;
  9. Weet u niet wat uw rechten en plichten bij een FIOD-inval zijn? Neem direct contact op om vervelende situaties te voorkomen.

Wilt u meer informatie ontvangen over een FIOD-inval en op welke manier wij van dienst kunnen zijn? Neem vrijblijvend contact met ons op en wij staan u graag te woord!

Neem contact op