logo beeldmerk

FIOD-inval

Wat te doen bij een FIOD-inval?

Een FIOD-inval is veelal intimiderend en zelden zachtzinnig. Het gebeurt vaak onverwachts waarbij ze opeens bij je op de stoep staan. De FIOD neemt spullen in beslag, zoals administratiepapieren en computers. Ook horen ze uw medewerkers uit. Het is begrijpelijk dat de schrik er daardoor goed in zit. Een goede begeleiding hierin is daarom erg belangrijk zodat u weet wat uw rechten en plichten zijn.

FIOD-onderzoek: wat zijn mijn rechten en plichten?

Het is begrijpelijk dat u niet weet wat wel of niet mag. De meeste mensen worden overrompeld door een FIOD-onderzoek en gaan daardoor spontaan meewerken. We snappen deze menselijke reactie maar dit is niet altijd handig. Ben je namelijk wel verplicht om mee te werken?

Het is goed om tijdens een huiszoeking uw rechten en plichten te kennen. Sommige dingen moet je laten gebeuren maar je hoeft niet aan alles mee te werken. Het is belangrijk dat er niet meer verstrekt wordt dan noodzakelijk, zowel in uw administratie als in verklaringen. De regel geldt: Eenmaal verstrekt, blijft verstrekt. Verklaringen kunnen vervolgens niet meer worden teruggenomen. Daarom is het belangrijk om een advocaat te bellen.

Adviseurs moeten zich realiseren dat ze niet te gemakkelijk moeten meewerken. De adviseur heeft een juridische aansprakelijkheid tegenover de cliënt die verdacht is. Te spontaan meewerken kan leiden tot een belangenverstrengeling. Wij bewaken dit in een FIOD- onderzoek.

“Wij geloven in en staan voor een Fair Trial. Iedere keer opnieuw. Want een eerlijk proces is een grondrecht, voor een ieder en ongeacht de situatie. Hoe kunnen wij u helpen?”

FIOD-advocaat: laat u leiden door een specialist

Wanneer u verdachte bent in een FIOD-onderzoek, telt elk snippertje informatie mee. Dit omdat de sancties zwaar zijn en er dus veel te verliezen valt, maar daarentegen ook veel te winnen valt. Wij bieden gelijk telefonische bijstand en komen desgewenst langs om de eerste contacten met de politie, OM en de FIOD te begeleiden.

9 tips bij een FIOD-inval

Hier leest u 9 tips die u kunt volgen wanneer er een onverwachte FIOD-inval plaatsvindt binnen uw bedrijf:

  1. Ontvang de opsporingsambtenaren niet alleen, zorg altijd voor een getuige;
  2. Vraag om meer informatie: naam, functie en legitimatie van opsporingsambtenaar en de reden en grondslag van het bezoek. Noteer deze gegevens;
  3. Beperk u in uw antwoorden alleen met feiten die uit eigen wetenschap of waarneming bekend zijn;
  4. Eenmaal verstrekt, blijft verstrekt. Verklaringen kunnen niet worden teruggenomen;
  5. Wordt u verdacht van een fiscaal misdrijf of bent u informatie plichtige? Vraag helderheid omtrent uw situatie;
  6. Opsporingsambtenaren mogen zoekend rondkijken maar niet stelselmatig en gericht zoeken. Ook mogen ze zonder toestemming van de officier van justitie of rechter-commissaris geen kasten en/of archieven forceren;
  7. Leg goed vast wat u afgeeft, maak kopieën van de inbeslaggenomen stukken en/of documenten en verzoek om een proces-verbaal van inbeslagneming;
  8. Onderteken het proces-verbaal alleen als deze juist én volledig is;
  9. Weet u niet wat uw rechten en plichten bij een FIOD-inval zijn? Neem direct contact op om vervelende situaties te voorkomen.

Wilt u meer informatie ontvangen over een FIOD-inval en op welke manier wij van dienst kunnen zijn? Neem vrijblijvend contact met ons op en wij staan u graag te woord!

Waarmee kunnen we helpen?

Ik heb een FIOD-inval, wat moet ik doen?

Tijdens een FIOD-inval is het van belang om zo min mogelijk informatie te verstrekken en te wachten op een advocaat die u hierbij helpt. U bent tijdens de inval zelf niet verplicht antwoord te geven op vragen van de FIOD. In dergelijke situaties staan we bij FT-advocaten graag te hulp.

Bel ons direct: +31 (0) 85 006 2222

Ik ben verdachte in een FIOD-onderzoek, wat moet ik doen?

Bij een onderzoek is het van belang snel vast te stellen wat uw status is. Als u verdachte bent, heeft u meerdere rechten, waaronder het zwijgrecht. Wij adviseren meestal daarvan gebruik te maken zolang u geen overzicht heeft. Via uw advocaat kunt u vervolgens contact opnemen met de FIOD om helderheid te verkrijgen over de verdenking, het reeds aanwezige dossier, het agenderen van een officieel verhoor en andere zaken.

Lees meer over: ‘Ik ben verdachte in een FIOD-onderzoek, wat moet ik doen?

Ik ben getuige in een FIOD-onderzoek, wat moet ik doen?

Als u een getuige bent, bent u als uitgangspunt verplicht om mee te werken aan een verhoor. In sommige gevallen mag u zich beroepen op een verschoningsrecht, zoals bij familieleden. Tijdens het verhoor kan uw status veranderen in die van verdachte. Let daarop, want als verdachte mag u hoe dan ook zwijgen. Wanneer gewenst kunnen wij u bijstaan voor en tijdens het verhoor.

Lees meer over: ‘Ik ben getuige in een FIOD-onderzoek, wat moet ik doen?

Ik ga verhoord worden door de FIOD, wat nu?

Als u – bijvoorbeeld tijdens een inval – direct verhoord wordt door de FIOD als verdachte, heeft u het recht eerst een advocaat te raadplegen. Beroep u op uw zwijgrecht totdat u met een gespecialiseerde advocaat gesproken heeft. Bel ons direct op +31 (0) 85 006 2222 . Als de FIOD u wilt verhoren als getuige is dit meestal op afspraak. Zie verder ook de vraag over ‘Ik ben getuige in een FIOD-onderzoek, wat moet ik doen?’.

Lees meer over: ‘Ik ga verhoord worden door de FIOD, wat nu?

De FIOD legt beslag, kan ik dat opheffen?

Het is mogelijk om het beslag gelegd door de FIOD aan te vechten bij de rechter. Of dit kans van slagen heeft hangt af van diverse factoren, waaronder uw positie in het strafproces, het type beslag en het soort in beslag genomen objecten. Wij kunnen voor u beoordelen wat in uw situatie de mogelijkheden zijn en de juiste procedure voeren.

Lees hier meer over: ‘De FIOD legt beslag, kan ik dat opheffen?

Ik heb een andere vraag.

Is uw vraag niet beantwoord? Neem dan contact op met een van onze advocaten. U krijgt dan direct antwoord, of we plannen een vrijblijvende kennismaking om uw zaak te bespreken.

Neem contact op.

FIOD-inval: wat te doen?

Verstrek zo min mogelijk informatie en bel ons. Eenmaal verstrekt, blijft verstrekt. Wij geven direct telefonisch advies waarna wij snel ter plaatse zullen arriveren.

logo beeldmerk